Àuria dansa

AMERICAN TRIBAL STYLE (ATS)

Home  >>  BLOG  >>  AMERICAN TRIBAL STYLE (ATS)

Per entendre d’on ve el Tribal Fusió hem de parlar d’American Tribal Style (ATS).

Carolena Nericco va desenvolupar un llenguatge de senyals per poder improvisar en grup a partir d’uns passos apressos prèviament per les ballarines i ho registra amb el nom ATS® (American Tribal Style). L’any 1987crea la troupe (grup de ball) Fat Chance Belly Dance (FCBD).

 

L’ATS es caracteritza per ser una dansa improvisada i en grup (normalment en formacions de 2,3,4 ballarines), hi ha líder (que es va canviant de ballarina) i seguidores. Poden haver-hi més ballarines que estarien en forma de cor, formant un semicercle, darrera del grup principal de ball. Les ballarines del cor també tenen una líder i la segueixen amb passos més senzills, esperant el seu torn per ballar al grup principal.

L’ATS s’inspira en passos de la dansa oriental, danses folklòriques del nord d’Àfrica, dansa hindú i flamenc.

És una dansa amb molta presència on les postures dels braços són molt importants per l’estil. També hi ha molts girs que fan que s’aixequin les grans faldilles amb molts metres de tela i deixin veure el pantaló de sota.

 

El vestuari és molt ornamentat provinent de diferents influències estètiques, i amb joies envellides de grans dimensions inspirades en diferents tribus.

El vestuari de Triba ATS clàssic està format per:

  • “Choli” top amb mànigues d’inspiració Hindú.
  • Sostenidor decorat amb monedes i altres abaloris d’inspiració Gawazi, Bereber… Es posa sobra el “choli”.
  • Pantaló “bombatxo” d’inspiració Hindú i/o Oriental.
  • Faldilla de vol inspirada en el flamenc. Es posa sobre el pantaló.
  • Mocadors triangulars llargs que també poden provenir del flamenc, sobretot si tenen un acabat amb serrells.
  • Cinturons de monedes i altres abaloris d’inspiració Gawazi, Bereber…
  • Originalment les ballarines també duien un turbant que els hi tapava el cabell i decoraven amb abaloris, joies i flors. Avui en dia el turbant només s’utilitza en alguns casos com per exemple en la dansa amb equilibris de diferents objectes.
  • Bindi inspiració Hindú. Pot ser un punt senzill pintat al front o bé més ornamentat tipus joia que s’enganxa al front o es penja del cabell o turbant.
  • Les ballarines porten “cròtals” per acompanyar el ritme de les cançons ràpides mentre ballen.

 

De fet, el nom de Tribal vol representar el grup de ballarines com si d’una tribu es tractés. Les ballarines van vestides de la mateixa manera, ballen juntes improvisant amb un llenguatge de senyals i passos, segueixen una líder però totes poden ser líders en qualsevol moment. El que fa que un grup (tribu) pugui improvisar fluidament fent que quedi visualment atractiu per l’espectador són les hores d’assaig i pràctica conjunta. És un estil que no té sentit si no és en grup.

Es considera l’ATS com el “tribal clàssic” que tota ballarina de tribal fusió hauria de conèixer.

 

Avui en dia hi ha el debat obert de si hauríem de dir Tribal fusió o bé un altre nom, ja que moltes ballarines arriben a aquest estil a través de les fusions de dansa oriental i no a través de l’ATS. Segurament això és perquè s’ha popularitzat abans la dansa oriental i moltes ballarines han descobert després el tribal. Tot i així, considero que una base d’ATS és important ja que ajuda a definir i polir l’estil. I forma part de l’origen i la història del Tribal Fusió.

 

Us deixo el link d’un vídeo dels orígens del Tribal on podeu veure en imatges tot el que heu llegit i molt més.

També podeu clicar aquí i mirar les FCBD, pur ATS® en acció.

Al blog d’ÀuriadansA trobaràs articles que parlen de dansa, entrenament i benestar perquè ens agrada difondre el que estimem i estimem el que fem.

ÀuriadansA – Aprèn al teu ritme!

 

 

 


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *