
Tant si ets de les que es fa una llista de bons propòsits cada any per aquestes dates com de les que no, el canvi d’any és un avís que el temps passa i això fa que fem balanç de com ha anat l’any i ens plantegem nous objectius per al nou any que comença.
Faig servir la paraula objectius perquè crec que és molt més encertat si volem aconseguir el que ens proposem que no pas si parlem de desitjos. Per mi el desig seria allò que volem sense pensar si és realista o que farem per aconseguir-ho. En canvi un objectiu ja és un propòsit més real perquè al formular-lo ens obliga a pensar en com ho aconseguirem i a realitzar accions que ens hi apropin cada dia una mica més.
Omplir la llista de propòsits d’any nou amb objectius propis i personals en comptes de desitjos és una bona manera de preparar l’entrada al nou any.
De fet no és necessari esperar al canvi d’any, ja que ho pots fer en qualsevol moment, l’únic que has de tenir en compte és determinar un temps límit per poder avaluar si ho has aconseguit i analitzar els resultats.
Què fa que no arribem a complir el que ens proposem any rere any??
Sembla que sigui lògic però el que et proposis ha de ser alguna cosa que realment vulguis fer. Si ho poses a la llista només perquè és el que tothom espera que facis, o perquè creus que per edat/situació/entorn és el que toca acabaràs trobant excuses per posposar-ho constantment.
Una llista massa llarga tampoc fa que sigui realista i quan no puguis anar complint el que t’has proposat acabaràs deixant-ho.
Com escollir bons propòsits per any nou i complir-los?
- Què vols? Pensa en què et fa feliç realment i que et ve de gust fer en aquest moment.
- Prioritza. Escull els que consideris més importants (3/4 màxim).
- Escriu-los. Que quedi ben clar quin és l’objectiu.
- Com sabràs quan l’has assolit?? Ha de ser mesurable i tenir un límit de temps.
- Com ho aconseguiràs?? Aquesta pregunta és la clau per aconseguir-ho. Pensa en petites accions diàries assumibles que t’acostin als teus objectius.
- Passa a l’acció. Per petit que sigui el que facis estaràs cada dia més a prop. El que més costa és començar.
- Mantenir la motivació. Quan un objectiu és a llarg termini hi ha dies que ens costa seguir amb les petites accions diàries perquè veiem molt lluny els resultats. Pots provar de dividir l’objectiu en etapes i premiar-te quan hi arribis, o bé tenir penjat en un lloc visible una imatge que et motivi i et recordi perquè ho fas. Compartir els avenços amb un amic també pot ser una forma de mantenir-vos motivats mútuament.
Per exemple un propòsit podria ser portar una vida més saludable i activa, però com sabràs quan ho has aconseguit? És un propòsit molt genèric que podries desglossar en per exemple: Reduir el consum de proteïna animal de tants àpats a la setmana a tants en favor de la proteïna vegetal. I per altra banda: Fer 4h setmanals d’exercici físic.
Seguint l’exemple agafem el propòsit de Fer 4h setmanals d’exercici físic i el passem pels punts anteriors: Tenim clar que volem prioritzar la nostra salut i que realment ho volem fer per nosaltres mateixos. L’hem redactat de manera clara i quantificable. El límit de temps per aconseguir-ho el podríem establir en un parell de mesos perquè es tractar d’adquirir un hàbit que després seguirem mantenint. Que farem per aconseguir-ho? Primer de tot pensarem quines activitats ens agrada fer i buscarem les opcions que tenim més a prop durant el dia a dia. Si et suposa un esforç molt gran anar-hi, ho acabaràs deixant. Moltes escoles de dansa ofereixen classes de prova, aprofita-les! Has de trobar allò que et motivi més. Si t’ho passes bé serà més fàcil adquirir l’hàbit. També pots provar d’anar a alguna activitat amb un amic que ja tingui l’hàbit d’anar-hi, t’ajudarà a ser constant. Per mantenir la motivació en aquest cas pots fer de la vida activa part del teu oci, fent activitats a la natura, provant nous estils de dansa en algun taller, participant en una mostra de dansa per ensenyar el que has après… En aquest cas la motivació principal és sentir-te millor i els beneficis de la dansa o esport que triïs es començaran a notar en unes setmanes cosa que farà que segueixis motivat.
Quins seran els teus objectius per al pròxim any? Són el què realment vols? Ja has pensat què faràs per aconseguir-los?
Al blog d’ÀuriadansA trobaràs articles que parlen de dansa, entrenament i benestar perquè ens agrada difondre el que estimem i estimem el que fem.
ÀuriadansA – Aprèn al teu ritme!