Àuria dansa

DICCIONARI DE PILATES

Home  >>  BLOG  >>  DICCIONARI DE PILATES

Cada activitat té el seu vocabulari específic i quan proves una classe nova et pots trobar que no entenguis res del que estan dient. És com si parlessin un altre idioma que tothom entén menys tu. En aquesta situació l’únic que pots fer és mirar al teu voltant i intentar imitar el que veus.

_

Hi ha conceptes que de mica en mica podràs anar entenent però d’altres són més complicats si no te’ls expliquen.

_

Per això avui et vull ajudar amb algunes de les paraules que més sentiràs a una classe de pilates.

També et podries trobar diferències de vocabulari segons cada professor, ja que tots tenim el nostre estil propi i la nostra manera de dir les coses.

_

He fet un recull de 12 paraules, n’hi ha moltes més, però per començar ja està bé.

PILATES MAT: ho pots trobar sobretot en els horaris dels centres. Mat es refereix a pilates de TERRA, sense màquines. Els exercicis es realitzen sobre una estoreta o màrfega. Pot ser o no amb elements (fitball, softball, goma, cèrcol…)

CONNECTAR CENTRE o activar melic o melic cap a dins o activo centre o melic cap a la columna: és l’expressió que més vegades sentiràs durant la classe de pilates. Els exercicis de pilates combinen la realització del moviment amb l’estabilització de la resta del cos i el treball del transvers abdominal. Això s’aconsegueix activant el transvers abdominal i sol pèlvic amb combinació amb la respiració durant l’exercici. És el més important per poder realitzar la classe de pilates correctament. Si no n’has fet mai, necessitaràs que t’ho expliqui el professor i t’ensenyi a fer-ho abans de començar la classe.

TRANSVERS ABDOMINAL: es tracta de la musculatura profunda abdominal. Està situat a tot el voltant de la cintura i té funció estabilitzadora de la postura. Quan es contrau disminueix el diàmetre de la nostra cintura. Per activar-lo voluntàriament durant els exercicis pensem a portar el melic cap a la columna amb un 25% d’intensitat. Pots provar de tossir per detectar el teu transvers abdominal i com es contrau.

ALLARGAR: Aquesta expressió és habitual per alleujar la pressió a les articulacions creant espai per realitzar els moviments. Quan diem allargar no és sinònim de posar l’esquena recta, sinó que s’ha d’interpretar com créixer.

BASCULAR PELVIS: Moviment que fem amb la pelvis pujant la part del pubis i allargant la zona lumbar i al revés. Ens hem d’imaginar que la pelvis gira verticalment sobre un eix. És un moviment bàsic de pilates amb el que comencen molts exercicis. Aquest l’aprendràs ràpid, ja que s’inclou en l’escalfament i també serveix per buscar la posició de pelvis neutra.

ESCÀPULES: Els omòplats. Os triangular de la part de darrere de l’espatlla.

ISQUIONS: Ossos de la part inferior de la pelvis. Els podem notar a l‘asseure’ns amb l’esquena recta (mantenint les curvatures naturals, que recta, recta no és, tot i que fem servir aquesta expressió).

ARRODONIR: Donar forma corba. A les classes de pilates busquem arrodonir l’esquena creant espai i sense col·lapsar.

COL·LAPSAR: Perdre l’espai creat a l’articulació o entre les vèrtebres. Seria el contrari d’allargar o créixer. Durant la classe pots sentir: No col·lapsar, no xafar, no comprimir…

PROGRESSIÓ: Paraula molt important durant les classes de pilates. Quan afegim progressions a un exercici es refereix a afegir-li dificultat o intensitat. El més important és que siguis conscient del teu cos i estat físic per escollir la progressió més adequada per tu en cada moment. En una classe de pilates és important que facis els exercicis adaptats al que el teu cos necessita en aquell moment, sobretot si tens alguna molèstia o dolor. El professor també t’ajudarà a valorar la progressió d’exercici adequada per a tu. Pregunta sempre que tinguis algun dubte o molèstia al realitzar un exercici.

CÒCCIX: Última part de la columna vertebral formada per vèrtebres fusionades.

SACRE: part de la columna entre la zona lumbar i el còccix, format per diverses vèrtebres fusionades. El Sacre i el còccix formen part de l’estructura òssia de la pelvis.

_

Amb aquest petit diccionari de pilates ja estàs preparada per provar una classe. Tingues en compte que una cosa és la teòrica i l’altre la pràctica. Amb una mica de paciència, constància i ajuda del teu professor ho aconseguiràs.

 

 

Si tens més dubtes sobre vocabulari a les classes de pilates, deixa’m un comentari i miraré de resoldre’l o potser fer una segona part del diccionari.

_

No et perdis el proper article del blog ni cap novetat a ÀuriadansA.com. Apunta’t a la llista i rebràs un mail al teu correu electrònic per ser la primera a llegir–lo. També t’avisaré de nous grups i tallers de les activitats que t’interessin.

Al blog d’ÀuriadansA.com trobaràs articles que parlen de dansa, pilates, entrenament i benestar perquè m’agrada difondre el que estimo i estimo el que faig.

 

ÀuriadansA.com – Aprèn al teu ritme!

 

Eva Piqueras,

Professora de Pilates, Commercial Dance i Tribal Fusió.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *